September 04 2016 0Comment

Sigurnosna stakla

Sigurnosna stakla se isključivo rade po narudžbini kupca. Namenjena su za ispunjavanje definisanih bezbednosnih standarda. Najčešće se koriste za zaštitu lica i prostorija sa odredjenim vrednostima. Postoje laminirana i kaljena stakla.

Laminirana stakla su u suštini kombinacija dve ili više staklenih ploča, paralelno postavljenih a međusobno povezanih PVB folijom. U slučaju razbijanja, projektovana su tako da ostaju na svom mestu jer PVB folija ne dozvoljava rasipanje. U zavisnosti od projektom predviđenog konstrukcijskog rešenja, mogu se koristiti za izradu specijalnih staklenih ograda, staklenih zaštitnih pregrada, specijalno namenjenih staklenih tuš kabina i slično.

Kaljena stakla su posebno termički obrađena, čime im se povećava otpornost na udarce, savijanje i temperaturne promene. U slučaju loma, rasipaju se na izuzetno sitne fragmente, odnosno nemaju karakteristične krupne komade koji bi mogli izazvati povredu kod ljudi. Nakon postupka kaljenja, takva stakla nije moguće mehanički obradjivati, odnosno rezati, bušiti ili brusiti, a kao jedina moguća obrada je peskarenje.

U zavisnosti namene i zahteva klijenata, mogu se laminirati u kombinaciji sa drugim kaljenim ili običnim staklom.

Namena im je ista kao i Laminiranim staklima.

Tags: